توضیح درباره دوره:
مدیریت و کنترل خشم و پرخاشگری یکی از تکنیک ها و مهارت های ضروری در زندگی فردی و اجتماعی است. ضرورت آن به این دلیل است که ما همیشه نمی توانیم خشم خود را بواسطه پرخاشگری نشان دهیم. کنترل خشم بخصوص در روابط اجتماعی از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا عدم مدیریت و کنترل خشم می تواند تبعات بسیار بدی به لحاظ روحی روانی، روابط خانوادگی، اجتماعی و حتی حقوقی به همراه داشته باشد
ناتوانی در مدیریت خشم و عدم آشنایی با راه های مدیریت خشم میتواند آسیبزا باشد. سطح مناسبی از خشم میتواند باعث ایجاد انرژی در ما برای تصمیم گیری مناسب، حل مسائل و برخورد موثر با موقعیتهای پیش رو شود. اما خشم کنترل نشده منجر به پیامدهای منفی به ویژه در محیط کار میشود. برای نمونه، میتواند به ارتباط کاری میان ما با مدیران و همکاران آسیب بزند و کاهش اعتماد و احترام را به دنبال داشته باشد. به ویژه اگر ما در درک مسائل با خطا روبرو شده باشیم و سریع و با خشونت به آنها پاسخ دهیم. خشونت باعث میشود که توانایی ما در تصمیمگیری مناسب و راهحلهای خلاق کاهش یابد و تاثیر منفی بر عملکرد کاری ما بگذارد.
در این کارگاه آموزشی ابتدا به معرفی مفهوم خشم به عنوان یا احساس طبیعی پرداخته شده است و تفاوت آن را با رفتارهای خشونت آمیز تبیین خواهیم نمود. موضوع بسیار مهم بعدی آگاهی از پیامدهای جدی و خطرناک خشونت بر سلامت روانی و حسمی افراد در بلند مدت است( مواردی مثل اختلالات گوارشی و هورمونی و یا افسردگی).سنجش و ارزیابی خشم در افراد توسط متخصصان باعث پرهیز از برچسب زدن و پیشداوری در این خصوص خواهد شد. در ادامه به برخی از مهمترین راهبردهای کنترل و مدیریت خشم به صورت عمومی اشاره خواهد شد.آشنایی با علل و زمینه های بروز خشم در کودکان باعث پیشگیری از رفتارهای خشونت آمیز در آینده خواهد شد. شواهد حاکی از وجود سطح بالای خشونت خانوادگی است. لذا این موضوع هم تبیین خواهد شد تا به فرصت مناسبی در اختیار اعضای خانواده بویژه مادران و دختران در جهت ارتقاء بهداشت روانی آنها صورت گیرد.در انتهای دوره هم با علل و زمینه های برخی از مظاهر اجتماعی خشم مثل نزاع های قومی و نژادی، فرهنگی، سیاسی آشنا خواهیم شد.
سرفصلهای درس:
تعریف خشم و پرخاشگری
اثرات منفی خشم بر سلامت جسم و روان
سنجش و ارزیابی میزان خشم
راهبردهای کنترل خشم
خشم در کودکان و نوجوانان
مدیریت خشم در فضای خانواده و روابط زناشویی
آسیب شناسی خشونت های اجتماعی